Στον οικισμό Μπούρτζι – Αγιος Νικόλαος του δήμου Χαλκίδας, 10 μέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα, οι κάτοικοι συνεχίζουν να δίνουν μάχη να καθαρίσουν τα σπίτια τους και τις αυλές τους από τη λάσπη. Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, την Πέμπτη 13/8, ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταβολής του έκτακτου επιδόματος των 600 ευρώ, λέγοντας ότι «το κράτος είναι εδώ, δίπλα στους κατοίκους» και ότι αυτοί πρέπει να νιώθουν σιγουριά, εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία απάντηση ή δέσμευση για το τι θα γίνει σε ενδεχόμενο νέας βροχόπτωσης, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται να γίνουν ώστε να προστατευτούν οι ζωές και ό,τι απέμεινε από τις περιουσίες των κατοίκων από την πρόσφατη πλημμύρα. Η απουσία του κρατικού μηχανισμού είναι εκκωφαντική όσον αφορά τον καθαρισμό κατοικιών, καταστημάτων και καλλιεργειών από τη λάσπη με την οποία έχουν κατακλυστεί. Η όποια συμβολή για τον καθαρισμό της λάσπης περιορίζεται σε μισθωμένα μηχανήματα από την Περιφέρεια που μαζεύουν τη λάσπη μόνο από τους δρόμους. Από την Κυριακή τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας έχουν σταματήσει. Η άντληση υδάτων από τα υπόγεια έγινε σε πρώτη φάση από την Πυροσβεστική, όμως τώρα συνεχίζεται μόνο με βυτία εκκενώσεων βόθρων, με χρήματα των ίδιων των κατοίκων, ενώ οι κάτοικοι καλούν τα μηχανήματα με δικό τους κόστος για να καθαρίσουν και τις λάσπες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με δηλώσεις της η δήμαρχος Χαλκίδας – στο τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη με τον υπουργό Εσωτερικών – παραδέχθηκε ότι το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ, το οποίο ξεκίνησε να καταβάλλεται και για τη 2ηκατοικία έπειτα από την πίεση των κατοίκων, σε όσους πρόλαβαν να κάνουν αίτηση την προηγούμενη βδομάδα, δεν λύνει τα προβλήματα και καταβάλλεται για να αξιοποιηθεί από τους πληγέντες για τον καθαρισμό σπιτιών, καταστημάτων και καλλιεργειών από τη λάσπη.
Με λίγα λόγια, το ποσό των 600 ευρώ αποδεικνύεται πολύ λίγο μπροστά στα έξοδα που καλούνται να πληρώσουν (για άντληση υδάτων, εργατικά χέρια για φτυάρισμα, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κ.ά.) αλλά και να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες επιβίωσης. Στις ίδιες αιτήσεις καταγράφουν και τις ζημιές που προκλήθηκαν στην οικία και την οικοσκευή με σκοπό την αποζημίωση έως και 6.000 ευρώ ανά πληγείσα κατοικία, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αποζημίωση καταστροφών ή ζημιών σε αυτοκίνητα και άλλα μεταφορικά μέσα. Στα περισσότερα σπίτια της περιοχής έχει καταστραφεί ο οικιακός εξοπλισμός και κάποια ακόμη δεν έχουν ρεύμα.
Αγρότες που πήγαν στον ΕΛΓΑ να καταγράψουν τις ζημιές τους από την πλημμύρα έμαθαν ότι δεν αποζημιώνονται ούτε ο εξοπλισμός τους που καταστράφηκε, π.χ. μοτέρ, γεωργικά μηχανήματα, ούτε οι καλλιέργειες κάτω των 500 τ.μ. Αυτό το άδικο όριο των 500 τ.μ. θίγει ιδιαίτερα τους μικρο-παραγωγούς που πουλάνε στις λαϊκές αγορές. Για παράδειγμα, αν κάποιος φυτεύει λίγα από το κάθε είδος, 300 τ.μ. φασολάκια, 400 τ.μ. μελιτζάνες κ.λπ., δεν αποζημιώνεται καθόλου ούτε για την καλλιέργεια ούτε για τα λάστιχα. Κι ας ήταν δηλωμένα στον ΕΛΓΑ. Κι ας πλήρωσε τις εισφορές του στον ΕΛΓΑ κανονικά. Κανένας λόγος δεν γίνεται για τον καθαρισμό και την ανακατασκευή των εκτάσεων γης που μπαζώθηκαν με άμμο και πέτρες από τους χείμαρρους. Ο ΕΛΓΑ δεν τα καταγράφει και δεν προβλέπεται αποζημίωση.
Μόνη ουσιαστική βοήθεια στους πληγέντες στη μάχη με τη λάσπη είναι η αλληλεγγύη που δέχονται από γείτονες αλλά και κατοίκους άλλων περιοχών, από μαζικούς φορείς που σπεύδουν να βοηθήσουν. Η αλληλεγγύη που εκδηλώνεται είναι συγκινητική και έχει συμβάλει σημαντικά τις δύσκολες αυτές ώρες οι πληγέντες να μπορούν να έχουν τα στοιχειώδη για την επιβίωση. Ωστόσο, το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί η σημαντική αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων του μόχθου να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη για την πλήρη αποζημίωση και αποκατάσταση των πληγέντων στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις καθώς και για τα αναγκαία έργα προστασίας της ζωής των κατοίκων
Επιτροπή Περιοχής Στερεάς Ελλάδας ΚΚΕ